Tarte tatin van aubergine

Tarte tatin van aubergine 🍆

 • Opdieningen: 6
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Summer on a plate 😊 Heerlijk met een frisse salade!Credit: Cookidoo

Ingrediënten

  VOOR HET DEEG:

 • 150g boter
 • 150g bloem
 • 75g ijskoud(!) water
 • snuifje zout
 • (Je kan ook altijd een vel bladerdeeg kopen, maar het is zo veel lekkerder zelfgemaakt!)

  VOOR DE VULLING:

 • 600g aubergines, in schijfjes van 1cm
 • 5 zongedroogde tomaten (op olie)
 • 3 takjes rozemarijn, de blaadjes (fijngesneden)
 • 2 teentjes look
 • 2 el bruine suiker
 • olijfolie
 • zout

Bereiding

 1. Leg de boter tussen twee stukken huishoudfolie en rol het stuk boter met behulp van een deegrol plat. Zorg ervoor dat het een vierkant wordt van ongeveer 1 cm dik. Snij de boter in blokjes van ongeveer 1 cm en leg de boter een dag van tevoren in de diepvries.
 2. The day after: plaats de boter, de bloem, het ijskoud (!) water en een snuifje zout in de mengbeker en meng 20 sec. / snelheid 6. Sla het deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en plaats minstens gedurende 20 minuten in de frigo.
 3. Bestrooi de schijfjes aubergine met zout en laat ongeveer 30min. ‘uitlekken’ op keukenpapier.
 4. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek tot het drie keer zo lang is als dat het breed is. Vouw de rechthoek dicht in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Herhaal dit proces nog twee keer. Laat daarna het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast, verpakt in huishoudfolie.
 5. Plaats de look in de mengbeker en hak 5 sec. / snelheid 5. Spatel alles mooi naar beneden en zet de helft van de look apart in een kommetje.
 6. Voeg de zongedroogde tomaten en de rozemarijn toe aan de mengbeker en hak 5 sec. / snelheid 5. Verdeel dit mengsel over de bodem van een quiche vorm (Ø 26cm) en bestrooi met bruine suiker.
 7. Dep de aubergines droog met keukenpapier. Doe een beetje olie in een zeer hete pan en bak de plakjes aubergine bruin. Schik ze vervolgens dakpansgewijs in de vorm en strooi er de resterende look over.
 8. Verwarm de oven voor op 180°C.
 9. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem en rol het deeg uit tot iets groter dan je quiche vorm. (Ø 30 cm) Leg het deeg op de groenten en stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht goed kan verdampen. Zet dan in de oven en bak de taart 35 minuten op 180°C tot het deeg goudbruin is en de groenten gekarameliseerd zijn. Laat nadien de taart 5 minuten rusten, leg er een groot bord op en keer hem in één snelle beweging om. Enjoy!

Heb je dit receptje gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show je resultaat via Instagram. Tag dan zeker @cookingwithnanghent en gebruik de hashtag #cookingwithnanghent. Vind ik super leuk! Cheers ✌️ Nan x

Geef een reactie