Zuurdesem pizza deeg met thermomix

Zuurdesem pizza deeg

  • Opdieningen: “4”
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Afdrukken

Elke vrijdag is het hier #pizzanight ❤️Credit: Nan

Ingrediënten

  • 680g “00” bloem
  • (of 600g “00” bloem en 80g volkoren bloem)
  • 410g water, kamertemperatuur
  • 136g actieve zuurdesemstarter
  • 14g zout

Bereiding

12u


Voed je zuurdesemstarter zodat hij actief is om 17u.

17u

Vet een grote kom in met olijfolie en zet opzij.

Plaats het water en de bloem in de mengbeker en mix 5 sec. / snelheid 5. Voeg de actieve zuurdesemstarter toe en kneed 2 min. / kneedfunctie. Voeg het zout toe door de dekselopening en kneed nog 1 min. / kneedfunctie.

Doe het deeg in de kom en maak er een bal van. Dek de kom af met een deksel of met plastiekfolie en laat het deeg gedurende 2,5 à 3 uur rijzen op een warme plek (25°C).

17u45

Tijdens deze eerste rijs periode ga je om de 30 min. je deeg ‘vouwen’ met de “stretch & fold” techniek. We gaan 2 sets uitvoeren. De eerste om 17u45 en de tweede om 18u15.

Elke set bestaat uit 4 ‘vouwen’, één aan de noord-, zuid-, oost- en westzijde. Maak je handen nat met een klein beetje water om plakken te voorkomen! Til dan één kant (noord) van het deeg op en ‘stretch’ het deeg uit, zodat je het helemaal naar de andere kant (naar zuid) van het deeg in de kom kunt vouwen. Draai de kom 180° en doe de andere kant (zuid). Werk daarna de andere twee kanten af ​​(oost en west) om de eerste set te voltooien. Laat het deeg (afgedekt!) tussen de sets gedurende 30 minuten rusten.

18u15

Vouw je deeg nogmaals met de “stretch & fold” techniek. Vet ondertussen een grote voedsel container (best rechthoekig) in met wat olijfolie en zet opzij.

20u

Na deze eerste rijs gaan we bolletjes maken van ons deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken van ongeveer elk 290g. Bol elk stuk op tot een mooi strak balletje. Plaats ze dan in je voedsel container en dek af. Plaats in de koelkast tot de volgende dag.

(TIP: Voorzie voldoende ruimte tussen elk balletje, want ze gaan dus nog rijzen!)

9u

Haal het deeg ongeveer 3 uur voor gebruik uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

12u

Shape, top & cook! Check hier mijn super simpele margherita 😉


Heb je dit receptje gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show je resultaat via Instagram. Tag dan zeker @cookingwithnanghent en gebruik de hashtag #cookingwithnanghent. Vind ik super leuk! Cheers ✌️ Nan x

2 gedachtes over “Zuurdesem pizza deeg met thermomix

  1. Pingback: Zuurdesem pizza met think tomato - Cooking with Nan

  2. Pingback: Zuurdesem pizza met rode bietjes en cheddar - Cooking with Nan

Geef een reactie