Zuurdesem Focaccia met Rozemarijn en Zeezout

Apero Time ❤️
Ingrediënten
- 350g water
- 500g witte (brood) bloem, kijk voor bloem met een hoog eiwitgehalte van ongeveer 12%
- 100g actieve zuurdesemstarter
- 9g zout
- 25g olijfolie
- 1tl grof zeezout, om af te werken
- 2 takjes rozemarijn, steeltjes verwijderd, fijngesneden
Bereiding
Voed je zuurdesemstarter zodat hij actief is om 9u.9u
Plaats het water en de bloem in de mengbeker en mix 5 sec. / snelheid 5. Voeg de actieve zuurdesemstarter en het zout toe en kneed 2 min. / kneedfunctie. Laat het deeg daarna gedurende 10 min. rusten in je mengbeker. Kneed daarna nog 1 min. / kneedfunctie en voeg terwijl de olijfolie toe door de dekselopening. Plaats het deeg in een ingeoliede kom. Dek de kom af met een deksel of met plastiekfolie en laat het deeg gedurende 4 uur rijzen op een warme plek (25°C).
9u15
Tijdens deze eerste rijs periode ga je het deeg ‘vouwen’ met de “stretch & fold” techniek. We gaan 4 sets uitvoeren. De eerste om 9u45, de tweede om 10u15, de derde om 10u45 en de vierde om 11u15.
Elke set bestaat uit 4 ‘vouwen’, één aan de noord-, zuid-, oost- en westzijde. Maak je handen nat met een klein beetje water om plakken te voorkomen! Til dan één kant (noord) van het deeg op en ‘stretch’ het deeg uit, zodat je het helemaal naar de andere kant (naar zuid) van het deeg in de kom kunt vouwen. Draai de kom 180° en doe de andere kant (zuid). Werk daarna de andere twee kanten af (oost en west) om de eerste set te voltooien. Laat het deeg (afgedekt!) tussen de sets rusten.
13u15
Plaats een vel bakpapier op je bakplaat en besprenkel met olijfolie. Plaats het deeg op het bakpapier en vorm (met ingevette handen) een plat rechthoekig brood. Dek af en laat gedurende 3u rijzen op een warme plek (25°C).
15u45
Verwarm je oven voor op 220°C.
16u15
Top & bake: besprenkel rijkelijk met olijfolie en de fijngesneden rozemarijn. Vet je handen in (om plakken te voorkomen) en duw diepe kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrooi met grof zeezout.
Bak gedurende 20-25 minuten in je voorverwarmde oven en laat nadien afkoelen op een rooster.
Pingback: Focaccia met Rozemarijn en Zeezout - Thermomix Recept - Cooking with Nan